top of page

Lezení s dětmi na stěně

O lezení dětí byla napsána už řada knih, např. moje oblíbená: Lezeme a šplháme: 68 her a cvičení na stěně a na nářadí, Baláš J., Strejcová B. a Vomáčko L., Praha: Grada, 2008, ISBN 978- 80-247-2272-6.


Pokud máte kladný vztah k lezení a máte malé děti, tak asi víte, že pro děti je lezení přirozený pohyb, kterému se nemusejí nijak zvlášť učit. Kolem 2 roku, kdy se začínají rozvíjet motorické dovednosti, už dítě zkouší vylézt na různé věci kolem – židle, zídka, strom, prolézačky.


Lezecká stěna (bouldrovka) je tak pro děti ideální příležitost jak rozvíjet svoje pohybové dovednosti. U malých dětí by si měl člověk dávat pozor, aby neodskakovaly z velké výšky, protože nemají ještě dovyvinutou kostru. Každopádně je dobré dát pod stěnu měkké matrace, aby případný pád nebo seskočení ze stěny bylo co nejměkčí.


Protože děti jsou od přírody tvorové hraví, je dobré lezení na stěně zpestřit nějakou hrou. Z mojí zkušenosti jsou nejoblíbenější hry:


1) Hledání zvířátek nebo obrázků


Na stěně je potřeba mít dostatečné množství velkých chytů – madel, jednak kvůli lezení samotnému a také kvůli tomu, že do velkých chytů se dobře schovávají různé předměty, například gumová zvířátka, nebo obrázky oblíbených postaviček. Rodič potom může předměty do chytů poschovávat a děti je hledají. Dobré je si to i obrátit, aby děti zvířátka poschovávaly a rodič je pak hledá. Taková hra vydrží dětem poměrně dlouho a zaleze si při tom i rodič.


2) Hra povodeň


Chodí se okolo stěny a když někdo řekne „povodeň“ musí všichni vylézt do určité výšky nebo rukama na určité chyty (např. modré, flekaté a podobně). Nesmějí se přitom dotýkat nohama matrace.


3) Lezení jen po určitých chytech


Na začátku se řekne, že je povoleno lézt jenom po určitých chytech (flekatých, zelených atd.), nebo jejich kombinaci. Cílem je např. dolézt až nahoru nebo zleva doprava k určitému chytu a podobně.


Naše děti taky baví ukazovat mi ukazovátkem po kterých chytech můžu lézt a tak si můžu taky zalézt v rámci hry a někdy je to i hodnotný trénink, když mi ukazují chyty, které moc neberou nebo jsou daleko od sebe.


Každopádně by ze začátku nemělo být lezení o nějakých výkonech, ale spíš o tom, aby si děti pohyb užily a měly z něj radost.


O lezení s dětmi venku připravujeme další článek.


ROCK ADVENTURE

26.1.2024


FOTO: LEZENÍ NA DOMÁCÍ BOULDROVCE




bottom of page