top of page

S lezeckým kroužkem poznáváme skalní oblasti Moravy

Od prvního dne, kdy sluneční paprsky začaly prohřívat promrzlou skálu, začali jsme s dětmi vyrážet do skal. Naše první výlety směřovaly do oblastí, které máme kousek od domova – Lažánek, Rudice a do Sloupu. Moravský Kras, ač se to na první pohled nezdá, nabízí dost možností lezení i pro děti. Cílem lezeckého kroužku bylo osvojit si pohyb po skále, poznat různé skalní oblasti a naučit se také něco z horolezecké metodiky.


Postupem času jsme se vydali i do vzdálenějších oblastí – na Vysočinu a do Chřibů. Každá oblast je trochu jiná. Vysočina nabízí zajímavé dlouhé cesty na žule spíše lehčí obtížnosti a pro děti je lezení v oblasti jako je Drátník velkým zážitkem. Některé cesty si rádi vyzkoušeli vylézt i rodiče. V létě jde lezení spojit s koupáním v nedalekém Milovském rybníku.


Chřiby jsou zase specifické hrubým pískovcem, a velkými, ale oblými chyty. Skály ve Chřibech jako Kozel nebo Osvětimanské skály se nachází v kouzelném prostředí hlubokých listnatých lesů. Skály zde jakoby vyrůstají přímo ze země uprostřed lesa. Na podzim jsou zde pro lezení vhodné podmínky, není už takové horko a lézt se dá přímo pod korunami staletých buků a dubů.


Zima už zase klepe na dveře, a tak budeme muset na nějakou dobu vzít za vděk barevnými cestami umělých stěn a dočasně přesedlat na jiné zimní radovánky. S nadějí budeme opět vyhlížet dny, kdy vzduch prosytí vůně jara, kouř ohně a naše ruce spočinou na sluncem prohřáté skále.


ROCK ADVENTURE


4.11.2021




bottom of page